Elewacja

południowa

Wykonany przez zespół architektów projekt Wawrzyńca19, obejmuje rekonstrukcję zabytkowej zabudowy, przywracając i eksponując pierwotny wygląd elewacji hal dawnej Elektrowni Miejskiej. Adaptacja niepowtarzalnych, poprzemysłowych przestrzeni, pozwoliła architektom na zastosowanie oryginalnych rozwiązań i stworzenie wnętrz o wyjątkowym klimacie, łączącym industrialną estetykę z funkcjonalnością.

Dziedziniec

Segmenty budynku Wawrzyńca19 tworzą wewnętrzny dziedziniec, będący zieloną oazą w śródmiejskiej zabudowie. To ukryty w samym sercu Kazimierza ogród zalany naturalnym światłem, z którego będą mogli korzystać wszyscy mieszkańcy.

Ekspozycja

zabytkowych

elementów

Prace budowlane prowadzone są w taki sposób, aby zachować jak najwięcej zabytkowej substancji i oryginalnych elementów w celu ochrony dziedzictwa kulturowego. Prace te obejmują między innymi odzyskanie fragmentów dwóch kotłów węglowych wraz z podajnikami taśmowymi i wyeksponowanie ich dla podkreślenia ciągłości pomiędzy aktualnym i historycznym wyglądem oraz przeprowadzenie konserwacji stalowej konstrukcji wsporczej silosu na węgiel i wykorzystanie jej do podparcia szklanego zadaszenia dziedzińca.

Atrium Suwnicy

Zachowana oryginalna suwnica mostowa wraz z szynami ramowymi pozwala wyobrazić sobie imponującą skalę dawnej elektrowni. Atrium Suwnicy jest częścią powierzchni usługowej, która została zaplanowana na parterze budynku od strony ulicy Św. Wawrzyńca by zapewnić usługi mieszkańcom kompleksu Wawrzyńca19, takie jak delikatesy, kawiarnia, centrum fitness, spa.

Zachód